Ten chleb to samo zdrowie! Ma w sobie tyle różnych smaków, że nic mu więcej do towarzystwa nie potrzeba. A prostota wykonania zmobilizuje nawet największych sceptyków kucharzenia do wypróbowania swoich umiejętności.
Składniki:
14 dkg pestek słonecznika
9 dkg siemienia lnianego
7 dkg migdałów
15 dkg płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
4 łyżki łusek babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody
14 dkg pestek słonecznika
9 dkg siemienia lnianego
7 dkg migdałów
15 dkg płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
4 łyżki łusek babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody
Całość przełożyć do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pozostawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej (maksymalnie chleb może stać 24 godziny).
Chleb nie urośnie, nie zawiera drożdży, zakwasu ani niczego innego spulchniającego, więc nie ma co się spodziewać, że np. podwoi swoją objętość. Będzie dokładnie taki jak zaraz po przełożeniu do formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C.
Chleb piec w formie przez 20 minut, następnie wyjąć go z formy i piec jeszcze ok. 30-40 minut na samej blasze z piekarnika. Pod koniec pieczenia chleb powinien być lekko zrumieniony.
Komentarze