Przejdź do głównej zawartości

Krajanka z rabarbarem truskawami i bezą







Bezsprzecznie najlepsze w polskiej wiośnie i lecie jest bogactwo owoców. Można je łączyć kombinować a zawsze będzie pysznie. Tak jak dzisiaj u nas. Kruche ciasto na spodzie, miks truskawek z rabarbarem i beza. A do podania mięta ogrodowa. Pycha!!




Kruchy spód:
30 dkg maki
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
laska wanilii (ziarenka) lub cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Mąkę, cukier i wanilię posiekać z masłem, rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji bułki tartej, zrobić wgłębienie i wlać do niego żółtka, wymieszane uprzednio ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić sprawnie ciasto i włożyć do zamrażarki na minimum 1/2 godziny. Schłodzone / zmrożone ciasto ścieramy na blaszkę na tarce o grubych oczkach i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru.



Nadzienie:
około 60 dkg rabarbaru
4 łyżki cukru
30 dkg truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Teraz przygotowujemy owocowe nadzienie. Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałeczki i przesmażamy na patelni z cukrem. Studzimy. Dodajemy truskawki i całość mieszamy z mąką ziemniaczaną.


Beza:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce cukru. na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną.


Na podpieczony spód wykładamy owoce, a na to pianę z białek. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni (możemy włączyć termoobieg - jeśli mamy taką możliwość), i w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut.









I nic mi więcej do szczęścia nie trzeba :)
Wiosno trwaj!

Komentarze