Pojawiły się pierwsze letnie jabłka, a to znak że czas na szarlotkę. Nareszcie! Ciasto kruche z dodatkiem drożdży jest tak znakomite, że już się boję, że wpadnę w trans i będę go piekła do znudzenia. Choć nie wiem, czy taka pychota jest mi się w stanie kiedykolwiek znudzić.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru
2 jajka
25 dkg masła
2 dkg świeżych drożdży
łyżka oliwy
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
Składniki na nadzienie jabłkowe:
1 kg lekko kwaśnych jabłek1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1-2 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny oraz
cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki.
W malakserze ucieramy
przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami,
jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę,
proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie
połączone. Gotowe ciasto dzielimy. Jedna część większa na spód, a druga
mniejsza na wierzch.
Blachę o wym. 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia.Większą
część ciasta wykładamy na dno formy i boki do ok. 3-4 cm wysokości. Przekładamy
jabłka, bez soku, który się wytworzył. Mniejszą część ciasta wkładamy
pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na wym. 23 cm.
Delikatnie zdejmując jedną część folii wykładamy ciasto na jabłka,
zdejmujemy drugą część. Lekko dociskamy boki ciasta, aby się złączyły. Pieczemy w temp. 180 C przez ok.
45-55 min do zarumieniania. Po upieczeniu ciasto
studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie płynna
konsystencja. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto i
zostawiamy do stężenia.
No wreszcie jakaś fajna alternatywa naszej kruchej szarlotki. W najbliższy weekend robię!!!
Komentarze