Na upalne dni polecam wam najprostsze na świecie ucierane szybkie ciasto z owocami. Nawet proporcje składników są tak proste, że można je w mig zapamiętać a potem odtwarzać gdziekolwiek się jest i ma dostęp do piekarnika... Przepis pochodzi z mojego najstarszego kajeciku, robiłam je już milion razy - mój M. je uwielbia cokolwiek do niego dołożę... Naprawdę polecam. Zawsze się udaje :)
Składniki:
17 dkg masła
17 dkg cukru
27 dkg mąki
4 jajka
4 -5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół laski wanilii
łyżeczka startej skórki z cytryny
wiązka rabarbaru ok.1/2 kg
25 dkg truskawek
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią oraz mleko. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Białka ubić w osobnej misce na sztywno - pod koniec ubijania można dodać do białek 2 łyżki cukru, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Właśnie o takie mi chodziło, szybkie, wilgotne i pachnące latem :) Zabieram kawałek na taras, a najlepiej od razu proszę o dokładkę...
Komentarze