Zimowo na zewnątrz, więc warto zainwestować w syte i energetyczne danie. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło z lekko rozpuszczonym serem jak i na zimno jako sałatka czy mała przekąska. Ja polecam lekko pikantną wersję z chorizo ale nie traci też na smaku wersja w pełni wegetariańska.
Składniki:
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
10 dkg świeżego szpinaku
8 plasterków chorizo
5 dkg sera pleśniowego typu Lazur
1/4 łyżeczki kurkumy
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka oleju spod suszonych pomidorów
1 łyżeczka oleju spod suszonych pomidorów
Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać pokrojone na kawałki chorizo, ugotowaną kaszę, kurkumę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Gdy całość wystygnie dodać pokrojony na kosteczkę ser pleśniowy.
No kochana czeka cię powtórka i to prędko. Tak smakowicie wygląda, że nie mogę długo czekać...
Komentarze