Nieco zmodyfikowany przepis na creme brulle o mocnym kawowym aromacie. Mój mąż natychmiast stał się jego fanem i na samym wstępie pochłonął 2 kubeczki :)
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
6 żółtek
laska wanilii
5 łyżek cukru
6 żółtek
laska wanilii
5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta mielonego kardamonu cukier trzcinowy do posypania
szczypta mielonego kardamonu cukier trzcinowy do posypania
Śmietankę zagotować powoli z połową cukru. Dodać laskę
wanilii przekrojoną wzdłuż na pół oraz nasionka wyskrobane łyżeczką.
Następnie lekko ubić żółtka z drugą połową cukru. Dodawać po chochelce
lekko ostudzoną śmietankę oraz kawę i kardamon. Przelać przez sitko do naczynek i uderzyć,
aby nie powstały na wierzchu bąbelki. Piec w kąpieli wodnej w 165 stopni
przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym, a potem skarmelizować palnikiem
gazowym.
Komentarze