To bez wątpienia jedno z lepszych drożdżowych jakie zrobiłam. Długo
zwlekałam z ich przygotowaniem, ponieważ przerażało mnie dodanie
ziemniaków do ciasta na którym mają znaleźć się owoce. Wierzcie mi,
zakochacie się w tych drożdżówkach.
Składniki:
7g drożdży instant
250 ml ciepłego mleka
10 dkg masła
1 cukier wanilinowy
45 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 łyżeczki soli
12 dkg gotowanych, ubitych ziemniaków
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
10 dkg cukru
20 dkg mąki
10 dkg masła
10 dkg cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże
rozrabiamy z 1 łyżeczką cukru, zalewamy kilkoma łyżeczkami mleka,
dodajemy łyżkę mąki i ostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Z
przygotowanego ciasta formujemy ok. 14 małych drożdżówek. Spłaszczamy w
środku i dodajemy borówki (próbowałam też z malinami i wyszły równie
pyszne). Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową
kruszonką. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Za każdym razem obiecuję sobie, że upiekę je z podwójnej porcji, bo znikają tak szybko, że nie zdążają wystygnąć...
Komentarze