Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki






Te orzeszki  to niewątpliwie wspomnienie  niejednego wesela, komunii czy uroczystości rodzinnej. Chodziły za mną od dawna aż w końcu nadeszła na nie odpowiednia chwila. A żeby pokreślić ich orzeszkowy wygląd to wypełniłam je masą z orzechów włoskich. Równie pyszne będą z nadzieniem z kaszy manny, czy serka mascarpone z bitą śmietaną.


 Składniki na łupinki:
30 dag mąki pszennej
15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna 
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:
40 dkg mielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła


Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby. Z ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałek, i  dzielimy na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki. Kuleczki wkładamy do rozgrzanej formy i pieczemy łupinki. Upieczone odkładamy  do ostudzenia. Mleko zagotować i zaparzyć w nim orzechy. Poczekać aż masa się wystudzi. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce orzechów. Utrzeć wszystko razem na puch. Napełniać skorupki orzeszków i zlepiać po dwie.

I co ty na to MDF?



                                

Jak na lato! W mojej rodzinie jest taka tradycja, że orzeszki na każde świąteczne spotkanie rodzinne przywozi mój wujek. I to dopiero jest atrakcja. Rzucamy się na nie jakbyśmy w życiu ich nie jedli, bo  muszę tu przyznać, że robi je znakomicie..


Komentarze