Te orzeszki to niewątpliwie wspomnienie niejednego wesela, komunii czy uroczystości rodzinnej. Chodziły za mną od dawna aż w końcu nadeszła na nie odpowiednia chwila. A żeby pokreślić ich orzeszkowy wygląd to wypełniłam je masą z orzechów włoskich. Równie pyszne będą z nadzieniem z kaszy manny, czy serka mascarpone z bitą śmietaną.
Składniki na łupinki:
30 dag mąki pszennej
15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna
15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
40 dkg mielonych orzechów włoskich
40 dkg mielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ma być mięciutkie, i nie
lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby. Z ciasta odrywamy kawałek, formujemy wałek, i dzielimy na małe kuleczki, wielkość zależy od
tego jakie mamy foremki. Kuleczki wkładamy do rozgrzanej formy i pieczemy łupinki.
Upieczone odkładamy do ostudzenia. Mleko
zagotować i zaparzyć w nim orzechy. Poczekać aż masa się wystudzi.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce
orzechów. Utrzeć wszystko razem na puch. Napełniać skorupki orzeszków i
zlepiać po dwie.
I co ty na to MDF?
Komentarze