Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z kremem z białej czekolady i musem marakujowym




Prawdziwy powiew lata na jesienną szarugę :) Niesamowicie pyszne i wciągające babeczki dla tych, którzy kochają smak białej czekolady i kwaskowatej marakui. Od razu czuję się wakacyjnie...



Składniki na kruche babeczki (11 - 12 sztuk):
18 dkg mąki pszennej
10 dkg zimnego masła
 1 łyżka cukru pudru
 szczypta soli 
1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Standardową formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić, dno ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć i  wystudzić na kratce.



Krem z białej czekolady:
15 dkg białej czekolady 
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
15 dkg serka mascarpone


Śmietanę kremówkę podgrzać, do momentu wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, po 2 minutach wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przelać go do miseczki, odstawić do lodówki do schłodzenia. Schłodzony sos czekoladowy ubić (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i wszystko razem delikatnie zmiksować. 



Krem z owoców marakui :
75 ml pulpy z owoców marakui (około 3 - 4 owoców)

7 dkg cukru

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka soku z cytryny

5 dkg masła


W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania  i zgęstnienia oraz otrzymania kremu o gładkiej konsystencji. 
Schłodzić. Do kruchych babeczek nałożyć krem z białej czekolady, do 3/4 ich wysokości. Dopełnić kremem z marakui. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!










Naprawdę świetny moment wybrałaś na te babeczki MDF, za oknem taka ponura pogoda a na naszym blogu lato!!!! 

Komentarze