![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Składniki:
20 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg białego sera
3 łyżki mleka
1 jajko
6 dkg brązowego cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
Jajko roztrzepać z cukrem, dodać pokruszony biały ser (mój był wyjątkowo gładki- nie musiałam go rozcierać), mleko i na koniec przesiać mąkę. Ciasto jest dosyć gęste więc na blaszce (20x30cm) się go rozsmarowuje. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka.
Lukier
1szklanka cukru pudru
3łyżki soku z cytryny
Składniki rozcieramy w miseczce do uzyskania lukru o jednolitej konsystencji. Ciasto kroimy na kawałki chwilę po upieczeniu, polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczy (ekologicznej, sparzonej i cienko obranej).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgagmTeJanCrk9pFa6zHZR6otIp6Uj-IFr1QpdpOElZw57iqiZfOuwvZVdp0GLlWZE7mtnS0-kdwol56ByEwHIBq2tFKOpRwG2ak3lqpeRjX3PM7zqezrAGRRIXsXupHeqVKUMKpEunPDA/s1600/Agatka2.jpg)
Musiało chłopakom bardzo smakować, bo dla mnie został jeden malutki kawałeczek, który zjadłam tak szybko, że abym mogła cokolwiek napisać muszę poprosić o powtórkę! MDF, genialne są te pomarańczowe supełki na każdym kawałeczku, zupełnie jak takie małe prezenciki....:)
Komentarze