Przepyszny leciutki torcik, znakomity zarówno na eleganckie przyjęcie jak i na codzienny deser z bliskimi. Bardzo szybki do wykonania i okazały dzięki chipsom gruszkowym. I nie ma siły aby nie poprosić o repetę bo torcik rozpływa się w ustach i znika błyskawicznie z talerza.
Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę.
Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by
składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie
przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około
35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z
wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w
temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem kajmakowy:
40 dkg masy kajmakowej
50 dkg serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 36%
50 dkg serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 36%
Wszystkie - schłodzone wcześniej - składniki na krem umieścić w misie miksera
i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek).
Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera
będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki. Gotową masę podzielić na 2 równe części.
Krem śmietankowy do pokrycia tortu:
25 dkg serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Umieścić je w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.
Ponadto:
2 puszki gruszek w syropie (1 puszka o
wadze ok 40 dkg), odcedzonych, osuszonych na ręczniczku papierowym i
pokrojonych w kostkę (lub gruszki z kompotu)
poncz do nasączenia biszkoptów:
1/2 szklanki likieru Amaretto + 1/2 szklanki wody
poncz do nasączenia biszkoptów:
1/2 szklanki likieru Amaretto + 1/2 szklanki wody
Słodkie chipsy z gruszek:
2 gruszki
cukier
cukier
Gruszki umyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki (2-3mm). Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut, do uzyskania złotego koloru, w razie konieczności odwracając na drugą
stronę.
Sposób przełożenia:
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić ponczem .Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powciskać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem znowu powciskać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, także naponczować. Boki i wierzch tortu posmarować kremem śmietankowym, wyrównać. Do boków tortu przykleić plasterki gruszek. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić ponczem .Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powciskać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem znowu powciskać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, także naponczować. Boki i wierzch tortu posmarować kremem śmietankowym, wyrównać. Do boków tortu przykleić plasterki gruszek. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Zanim ciasto doczekało się publikacji swoje 5 minut podczas naszych rodzinnych majowych przyjęć. Kolejny przepis z Moich Wypieków zatem sprawdzony. Nawet nie wiecie jak dużo ciepłych słów usłyszałyśmy na jego temat... Polecam więc słodko ;)
Komentarze