Dawno nie piekłyśmy nowych serników i aby nie wyjść z formy powstał jeden z moich ulubieńszych, bo na spodzie mocno orzechowym. Tym razem obeszło się bez kąpieli wodnej, więc Ci którzy się boją tego typu wypieków mogą śmiało próbować. U mnie domownicy dość mocno naciskali na słony karmel jako dodatek ale równie wspaniale smakuje bez niego.
Składniki na spód:
16 dkg pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
4 dkg masła, roztopionego
4 dkg masła, roztopionego
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 - 8 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu lub syropu klonowego
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na masę orzechową
wymieszać w garnuszku, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia,
ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
Składniki na masę serową:
75 dkg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki kremówki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie
składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze
175ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu przy
dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie
schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Razem z Twoim M. jesteśmy absolutnie największymi fanami serników. Dzisiejsza wersja z orzechami także skradła moje serce. Te orzechy tak chrupią cudownie :)
Komentarze