Przejdź do głównej zawartości

Sernik z orzechami



Dawno nie piekłyśmy nowych serników i aby nie wyjść z formy  powstał jeden z moich ulubieńszych, bo na spodzie mocno orzechowym. Tym razem obeszło się bez kąpieli wodnej, więc Ci którzy się boją tego typu wypieków mogą śmiało próbować. U mnie domownicy dość mocno naciskali na słony karmel jako dodatek ale równie wspaniale smakuje bez niego.






Składniki na spód:
16 dkg pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
4 dkg  masła, roztopionego



Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 - 8 minut. 




Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu lub syropu klonowego
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na masę orzechową wymieszać w garnuszku, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.


Składniki na masę serową:
75 dkg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
1 szklanka jasnego brązowego cukru 
2 łyżki mąki pszennej 
4 jajka 
2/3 szklanki kremówki 36% 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.












Razem z Twoim M. jesteśmy absolutnie największymi fanami serników. Dzisiejsza wersja z orzechami także skradła moje serce. Te orzechy tak chrupią cudownie :)





Komentarze

Unknown pisze…
Jadłam! Jednym słowem - POEZJA :) Ukłony dla Autorek :)
2Laskiwanilii pisze…
Bardzo nas to cieszy! Dziękujemy za przemiłe słowa :)