Przejdź do głównej zawartości

Sałatka wiosenna






Prezentujemy wam dzisiaj lekką wiosenna sałatkę, którą nazywamy -smaki dzieciństwa. Bazuje na bardzo podstawowych polskich składnikach i odrobinie majonezu. Często jest tak, że zapominamy o podstawowych smakach i potrawach i ciągle szukamy nowego, a jednak warto czasem wrócić pamięcią i zjeść z ogromnym smakiem coś co przypomni nam cudowną polską wiosnę sprzed lat. Albo po prostu przygotować coś pysznego lekkiego i prostego - bardzo szybko :) Spróbujcie!



Składniki:
2 pomidory
3 ogórki
6-7 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
4 jajka
pęczek szczypiorku
kilka liści sałaty
2 łyki majonezu
sól
pieprz świeżo mielony

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na drobna kostkę. Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory, ogórki i rzodkiewkę także kroimy na kosteczkę, seler na paseczki, szczypior siekamy, sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Jajka i warzywa mieszamy z majonezem i przyprawiamy wedle uznania i podajemy na sałacie. Ponieważ w mojej rodzinie są zwolennicy podawania bez sałaty, przygotowuję ją zawsze w dwóch wersjach - również takiej bez sałaty. Smacznego!

















Całe lata nie jadłam a to rzeczywiście smak z mojego dzieciństwa. Jak dobrze było odświeżyć sobie te miłe wspomnienia :)







Komentarze