To chyba jeden z prostszych i niezwykle smacznych deserów do przygotowania tak szybko, że nawet nieoczekiwany gość dostanie świeży i pachnący bez długiego oczekiwania. Uwielbiam połączenie śliwek, cynamonu i migdałów a zestaw może tylko dopełnić gałeczka lodów waniliowych. Pycha :)
Składniki na 8 porcji:
10 dużych dojrzałych śliwek węgierek,
(odpestkowane i pokrojone na ćwiartki)
(odpestkowane i pokrojone na ćwiartki)
1 łyżka cukru demerara
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
15 dkg mąki pszennej
8 dkg masła
2 łyżki cukru demerara
4 łyżki płatków owsianych
5 dkg migdałów w płatkach + do posypania
Do garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok,
cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 8
żaroodpornych naczyń.
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.
Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać
migdałami. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, podawać
natychmiast.
MDF ty zawsze wymyślisz coś fajnego i szybkiego.. jak ty to robisz? Wygląda smakowicie... zjadłabym :)
Komentarze