Pomysł na ten orzechowy przysmak podsunęła mi MDF, nieśmiało prosząc o jego zrobienie, gdyż jej najmłodsza pociecha ma tak mocne uczulenie na orzeszki ziemne, że nie jest w stanie nic z nich przygotować. Przepis może wydawać się długi i skomplikowany, lecz w gruncie rzeczy po przygotowaniu orzeszków robi się go błyskawicznie. Czy o to chodziło my dear friend ?
Składniki na dużą, prostokątną blachę:
biszkopt arachidowy
200 g orzeszków arachidowych niesolonych
100 g mąki
200 g drobnego cukru
2 żółtka
400 g białek (z 10 jaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Orzeszki
zalać wrzącą wodą i odstawić na 12 godzin. Odcedzić, rozłożyć na lnianej
ściereczce i zostawić na noc, bez przykrycia. Rano
zmiksować. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do lśniącej
masy dodać żółtka i delikatnie wymieszać . Mąkę przesiać, połączyć z
proszkiem i wmieszać do masy białkowej. Na końcu dodać zmielone
orzeszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno, dużej, blachy
wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
orzechową, wyrównać i piec ok. 35 minut. Wyjąć,
upuścić na podłogę z wysokości 50 cm, przełożyć na kratkę i całkowicie
wystudzić.
krem kajmakowy
1 puszka masy krówkowej (400 g)
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Dziesięć minut przed ubijaniem śmietany schłodzić ją w zamrażarce. Ubić na sztywno. Dodać mascarpone i odłożyć 250 g do masy czekoladowej. Pozostałą masę wymieszać z masą krówkową. Schłodzić.
krem czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
2 łyżki białego rumu
2 jajka
250 g masy masy śmietanowej z kremu kajmakowego
Czekolady
połamać, przełożyć do metalowej miski, dodać rum, 5 łyżek wody i
rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem na parze na
puszysta masę. Zostawić do przestygnięcia i wymieszać z czekoladami.
Włożyć do lodówki.
dodatkowo
100 g orzeszków arachidowych, niesolonych, prażonych (na suchej patelni około 10 minut)
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Na patelnię
wysypać cukier i zrobić jasny karmel (poczekać aż się cukier rozpuści).
Dodać 2 łyżki wody i wymieszać z orzeszkami. Dokładnie połączyć i
przełożyć na papier do pieczenia. Posiekać dużym nożem, kiedy karmel
stwardnieje. Podzielić na dwie części i wymieszać z obydwoma kremami,
tuż przed wykończeniem ciasta. Można zostawić garść do dekoracji wierzchu.
do nasączenia
120 ml likieru Baileys
Biszkopt
przekroić na dwa blaty. Nasączyć połową likieru. Przełożyć kajmakowym kremem i przykryć drugim blatem, Nasączyć pozostałym likierem i posmarować kremem czekoladowym.
Tak kochana właśnie o to mi chodziło, niezwykłe lekkie ciasto o wyrazistym smaku orzeszków ziemnych. I mimo, że wygląda na zwykłe to dodatek tych niecodziennych orzechów i puszystej kakaowej masy przesądza o jego wykwintnym smaku. Swoją drogą naprawdę Ci dziękuję że włożyłaś tyle pracy w przygotowanie go na moje życzenie... :)
Komentarze