Wprost doskonały duet! Tak mnie zainspirował okres wielkanocny i korzenie chrzanu wykopane w naszym przydomowym ogródku, że powstało znakomite połączenie.
Składniki na krem:
1,5 l bulionu
2 marchewki
1 pietruszka
8 ziemniaków
4 listki szałwi
szczypta suszonego tymianku
Do przygotowania kremu ziemniaczanego wykorzystałam bulion ugotowany na cielęcinie i ćwiartce kurczaka. Dołożyłam marchewki i pietruszkę z rosołu oraz pokrojone w ćwiartki ziemniaki, szałwię i suszony tymianek. Pogotowałam do miękkości, potem całość zblendowałam na jednorodny krem.
Składniki na mus chrzanowy:
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
1 kopiata łyżeczka żelatyny
200 ml śmietany kremówki
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy chwilkę aby stężała. Następnie lekko podgrzewamy. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, kwaśną śmietanę, chrzan oraz przyprawy. Dodajemy żelatynę i wkładamy na 10 min. do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą chrzanową. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut przed podaniem.
Cudna jesteś MDF :)
Komentarze