![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Składniki:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. oleju
2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
i/lub 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szkl. startej marchewki
1/2 szkl. pokrojonych ananasów z puszki
1 szkl. posiekanych grubo orzechów
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od roztrzepania jajek z cukrem i olejem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Na końcu wrzucamy marchewkę, po wymieszaniu dodajemy ananasa i orzechy. Okrągłą formę o średnicy 18 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka około 40 minut. Przed nałożeniem kremu ciasto musi całkowicie ostygnąć.
Krem:
25 dkg serka mascarpone
1/3 szkl. śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
ciasto przekrawamy na pół i smarujemy ok.1/3 kremu. Resztą masy ozdabiamy wierzch i boki. Można udekorować orzechami i cynamonem. Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaG7pZ53lK6apiRSiLT8bGhna-C-3_JkpT-l1yf61XcZ-VV8D3TJA3U0-YH5qkl2S_cQK0yEMP03b-b5DOFOU8hp_ZVRxesFJtf7E9SApj2_u9RKy9SgKWPKlOxApDOR3_QASDGI4TkAU/s1600/Agatka2.jpg)
Zachwycił mnie! Po prostu się w nim zakochałam. Jakoś już tak jest, że są ciasta w których MDF jest mistrzynią i to jest jedno z nich! I nie piszę tego, aby się podlizać, choć nie ukrywam chętnie bym poprosiła o powtórkę :)
Komentarze