Wspaniały leni torcik w sam na zbliżający się sezon truskawkowy. Bardzo szybki do zrobienia i ubóstwiany przez dzieciaki. Warto pokusić się o jego przygotowanie -gwarantuję, że zniknie błyskawicznie.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na
bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków
formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć
ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do
tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3
blaty.
Do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka truskawek
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki
odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do
momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.
Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec
ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i
dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu
mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie
zważyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć
1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo
pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2
szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch
i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować -
u mnie są to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Górę ozdobić
truskawkami.
Komentarze