![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Składniki:
5 białek
5 dkg cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
15 dkg białej czekolady
15 dkg migdałów w płatkach
Na początek należy podprażyć płatki migdałów na suchej patelni, do zrumienienia, przestudzić. Czekoladę posiekać na nieregularną kostkę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną (przesiać). Na koniec delikatnie wymieszać z migdałami i czekoladą. Przełożyć do foremki ok. 18 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby zaczęło zbytnio się rumienić. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Składniki na krem:
25 dkg serka mascarpone
1/4 szkl. śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Serek rozcieramy z cukrem, następnie dodajemy śmietankę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Na całkowicie wystudzone ciasto nakładamy krem, można udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
MDF oficjalnie zwalniam cię od słów komentarza na temat tego ciasta. Skoro nie dane było ci go spróbować... Ale obiecuję powtórkę, na którą Cię zaproszę!
Coraz częściej czuję się pomijana :(
Rozumiem, że było tak pyszne, że nie miałaś szansy nic dla mnie uratować :) No cóż, powtórka absolutnie niezbędna!
Komentarze