Przejdź do głównej zawartości

Crumble ze śliwkami






To chyba najszybszy i najmniej wymagający deser pod słońcem. A gdy do drzwi dzwonią niespodziewani goście to nic prostszego jak podać im owoce z orzechową kruszonką. Dla urozmaicenia smaku lekka nutka kardamonu i wykwintny deser mamy jak znalazł.




Składniki:
50 dkg wypestkowanych, przekrojonych na połówki śliwek
szczypta kardamonu
na kruszonkę:
6 dkg masła
6 dkg ciemnego cukru
12 dkg zmielonych orzechów włoskich

W kokilkach umieszczamy śliwki, posypując je z wierzchu delikatnie kardamonem. Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagniatamy i posypujemy nią przygotowane owoce. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.











Pychota MDF i super, że można wrzucić do piekarnika na szybko, bez długich przygotowań. Najlepsze na ciepło i z gałką lodów waniliowych. Polecam!!!


Komentarze