Przejdź do głównej zawartości

Ucierane z ricottą i jagodami






Sezon letni tak szybko mija... szkoda bo daje nam tyle kulinarnych możliwości.  Korzystajmy z tego! Przygotujcie więc ucierane ciasto o cytrynowym smaku, do tego warstwa owoców i  serniczek na wierzch - dla miłośników takich jak ja.. Proste składniki, proste wykonanie a całość przepyszna. Polecam w różnych wariantach owocowych :)






Składniki na ciasto ucierane:
14 dkg mąki
12 dkg cukru
1/3 szkl mleka
6 dkg miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+
ok 30 dkg jagód


Zaczynamy od wymieszania w misie miksera suchych składników potem dodajemy jajko, mleko, rozpuszczone masło, sok z cytryny i miksujemy. Wylewamy ciasto do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Na wierzch wysypujemy owoce i przygotowujemy warstwę serową.

Składniki na warstwę serową
25 dkg sera typu ricotta
2 jajka
3 łyżki cukru


Jajka ubijamy na pianę z cukrem, dodajemy ser i mieszamy do połączenia składników. Masę serową wylewamy na owoce i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Smacznego!













Zupełnie nie znajduję słów, aby opisać smak dzisiejszego ciasta. Dzięki warstwie z ricotty miałam wrażenie jakbym jadła lekki jagodowy serniczek:)






Komentarze