Zamiast pełnego obiadu w takie ciepłe dni jak dziś proponujemy Wam lekką sałatkę z pstrągiem i pieczonym bakłażanem. A że tak bardzo mi zasmakowała nasza blogowa sałatka z łososiem to niewielka modyfikacja i kolejna gotowa :)
Składniki:
1 sałata lodowa
1 sałata lodowa
25 dkg wędzonego pstrąga
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 pomidor i kilka pomidorków koktajlowych
1 pomidor i kilka pomidorków koktajlowych
ser parmezan
3 łyżki prażonego słonecznika
Składniki na sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu winnego
kilka listków bazylii
Przed przygotowaniem sałatki kroimy bakłażana na grubsze plastry i lekko solimy. Po 1/2 godziny odcedzamy z nadmiaru wody i obsmażamy na zwilżonej oliwą patelni. Na suchej patelki prażymy słonecznik to lekkiego zezłocenia.
W misce układamy pokrojoną na drobniejsze części sałatę, części wędzonego pstrąga, pokrojone pomidory oraz papryki i bakłażana.
Na sam wierzch dajemy starty parmezan i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość polewamy sosem powstałym ze zblendowania wszystkich składników.
Nie ma to jak szybka i zdrowa sałatka w upalne dni. Polecam, jest naprawdę pyszna!
Komentarze