Przejdź do głównej zawartości

Torcik serowy na zimno z frużeliną malinową i borówkami






Lato w pełni, fala upałów nie ominęła w tym roku i Polski :) Na takie chwile najlepsze ciacho, jakie mogę wam polecić to ten cudny torcik serowo - jogurtowy z frużeliną malinową. Przygotowuje się go bardzo szybko, kilka godzin w lodówce i jest gotowy :) Szczerze wam polecam... nie jestem fanką takich przysmaków - wolę tradycyjne serniczki - ale ten smakuje mi naprawdę. I nie tylko mnie :)





Składniki na spód:
15 dkg sucharków (np. Mamut)
+ mały słoik nutelli 230g w temperaturze pokojowej
lub
15 dkg ciastek  typu markizy czekoladowe


Sucharki pokruszyć, zostawiając większe kawałki i wymieszać z nutellą, wyłożyć dno tortownicy (ok.23 cm), ugnieść palcami i włożyć do lodówki do schłodzenia. Jeśli używamy ciastek typu markizy postępujemy dokładnie tak samo, czyli kruszymy, wykładamy dno tortownicy ugniatamy palcami i schładzamy. Celowo napisałam żeby zostawić większe kawałki ciastek, one potem tak przyjemnie chrupią :)




Składniki na masę serową:
20 dkg sera białego np. Mój Ulubiony
25 dkg mascarpone
35 dkg jogurtu greckiego (1 duży kubek)
250 ml śmietanki 30%
3/4 szkl cukru

Serki oraz jogurt z cukrem wymieszać delikatnie w misie miksera. Fix żelatyny przygotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać dokładnie z masą. Oczywiście zamiast fixu można użyć w odpowiedniej proporcji zwykłą żelatynę (około 3 łyżeczki) wcześniej odpowiednio przygotowaną. Na końcu dodać ubitą osobno śmietankę 30%. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki.

Frużelina malinowa:
30 dkg malin
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
garść borówek do ozdoby :)


Maliny zasypać cukrem i smażyć na delikatnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody i wlać do malin. Przygotować żelatynę: zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje a potem rozpuścić albo dolewając troszkę wrzątku, albo podgrzewając na palniku lub w mikrofalówce. Nie gotować, bo żelatyna straci swoje właściwości :) Mieszankę wlać do gorących owoców, wymieszać i odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć na masę serową i wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.  Ja dodatkowo wrzuciłam do gotowej frużeliny garść borówek amerykańskich. Można dołożyć kilka świeżych malin tak aby były w całości.. Smacznego!












Komentarze