Tak prostego ciasta na naszym blogu jeszcze nie było :) Wystarczy kilka składników, aby powstała niebanalna tarta o smaku, który zachwyca. Ważne jest, aby składniki na krem były mocno schłodzone a efekt murowany. Bardzo wam polecam jeszcze tego lata :)
Składniki na spód:
15 dkg ciastek Oreo
15 dkg ciastek owsianych lub herbatników
15 dkg ciastek owsianych lub herbatników
5 dkg gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
5 dkg masła
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać i schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.
Krem śmietankowy :
25 dkg serka mascarpone
20 dkg mleka słodzonego skondensowanego
20 dkg mleka słodzonego skondensowanego
Dodatkowo:
maliny do przybrania
Serek mascarpone i mleko skondensowane powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
Oba składniki umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera
do ubijania białek). W miarę ubijania krem będzie robił się coraz
bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i
będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Na wierzch poukładać maliny. Ozdobić listkami mięty.
MDF takie ciacha to ja lubię :) Szast prast i gotowe! A jakie przy tym pyszne..
Komentarze