Pyszne, aromatyczne i pełne orzechów ślimaczki zastępują mi zimą drożdżówki z owocami sezonowymi. Jeszcze długo po ich upieczeniu w całym domu pachniało aromatycznym cynamonem. A do tego filiżanka gorącej herbaty, czego chcieć więcej w długie zimowe wieczory...
Składniki na orzechowe wypełnienie:
15 dkg zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki stopionego masła
4 dkg cukru pudru
4 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 jajko
30 dkg mąki pszennej
12 gramów świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
4 dkg masła, w temp. pokojowej
4 dkg cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
30 dkg mąki pszennej
12 gramów świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
4 dkg masła, w temp. pokojowej
4 dkg cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wymieszać ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). Przykryć miskę ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy w malakserze aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masą orzechową i zwijamy w rulon. Kroimy na kromeczki, które w przekroju mają ślimakowe zwoje i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem i mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Komentarze