![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaG7pZ53lK6apiRSiLT8bGhna-C-3_JkpT-l1yf61XcZ-VV8D3TJA3U0-YH5qkl2S_cQK0yEMP03b-b5DOFOU8hp_ZVRxesFJtf7E9SApj2_u9RKy9SgKWPKlOxApDOR3_QASDGI4TkAU/s1600/Agatka2.jpg)
Wciąż poszukuję alternatywy dla puree z ziemniaków jako dodatek do drugiego dania, próbując zainteresować moich domowników czymś nowym i ciekawym. Pomysł na pesto z rukoli podsunęła mi moja MDF, choć planowałam wykorzystać go jako dodatek do naszych śniadaniowych kanapek. Połączenie z makaronem sprawdziło się wspaniale, smakowało bardzo delikatnie, aromatycznie i świeżo.
Składniki:
opakowanie rukoli ok. 10 dkg
6 dkg orzeszków pini
80 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz
pół opakowania makaronu ryżowego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Po ugotowaniu wymieszamy z powstałym pesto.
Orzeszki piniowe podprażamy na suchej, gorącej patelni do zrumienienia. Rukolę myjemy dokładnie, osuszamy i miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami aż do momentu powstania jednolitej masy. Łączymy z makaronem i podajemy jako dodatek do obiadu lub jako delikatną przekąskę do chleba.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
I właśnie o to chodziło! Bardzo się cieszę że mamy kolejną nowość w naszym śniadaniowym menu i przy okazji świetny pomysł na alternatywę do obiadu! Aż mi ślinka leci...
Komentarze