![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaG7pZ53lK6apiRSiLT8bGhna-C-3_JkpT-l1yf61XcZ-VV8D3TJA3U0-YH5qkl2S_cQK0yEMP03b-b5DOFOU8hp_ZVRxesFJtf7E9SApj2_u9RKy9SgKWPKlOxApDOR3_QASDGI4TkAU/s1600/Agatka2.jpg)
Bardzo mleczne, delikatne i kruchutkie ciasteczka w sam raz do szkolnego pojemniczka dla dzieciaków. Moja córa nie mogła się wprost od nich oderwać, więc kolejnym razem niezbędna podwójna porcja.
Składniki na około 30 ciasteczek:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 dkg miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
tabliczka białej czekolady, posiekanej
Masło ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą
masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas
miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). Wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić
kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha
włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, można lekko spłaszczyć. Piec w
temperaturze 200ºC przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Komentarze
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie