Nie mogę się powstrzymać przed zrobieniem ciasta drożdżowego przynajmniej raz w tygodniu a gdyby nie słowa sprzeciwu wśród domowników to robiłabym jeszcze częściej. Kolejne znakomite ciasto tym razem w połączeniu z makiem i konfiturą wiśniową. Mak nie należy do moich ulubionych, ale w takim zestawieniu smakuje obłędnie.
Składniki na rozczyn:
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1,5 łyżki cukru
6 dkg mąki pszennej
Składniki na ciasto właściwe:
cały rozczyn
70 ml letniego mleka
2 żółtka
1 jajko
40 dkg mąki pszennej
łyżeczka pasty waniliowej
5 dkg cukru
szczypta soli
45 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
Składniki na nadzienie:
6 łyżek gotowej masy makowej
4 łyżki gęstego dżemu wiśniowego
(nadzienie otrzymujemy przez wymieszanie obu)
Dodatkowo:
jajko
cukier puder
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie zaczynamy od rozczynu, w tym celu kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i odstawiamy
na około kwadrans. Po tym czasie drożdże powinny się nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąką tak aby otrzymać rozczyn o konsystencji
jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w
ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Rozczyn powinien
urosnąć i zacząć bąbelkować.
Na stolnicę przesiewamy 1/5 ilości mąki podanej w przepisie, wylewamy rozczyn, jajko, żółtka, mleko
i łączymy składniki. Ciasto będzie lejące i klejące, ale takie
ma być. Pracujemy z ciastem tak aby wbić w nie jak najwięcej powietrza. Dodajemy więcej mąki, cukier i pastę waniliową, odrobinę soli. I tak stopniowo dodajemy mąkę, na końcu
ciasto łączymy z masłem i wyrabiamy w podobny sposób jak wcześniej.
Pamiętamy aby nie dodawać więcej mąki niż to jest w przepisie. Im
dłużej będziemy pracować z ciastem, tym lepszy będzie efekt. Wyrabiamy ciasto około 12 minut. Ciasto składamy w kule, umieszczamy
w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia
na około 60 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na cienki, duży prostokąt. Na
wierzchu rozprowadzamy nadzienie. Zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od
brzegu najbliższego nam, do środka.
Jak tylko otrzymamy rulon/ roladę z nadzieniem, kroimy ciasto w
kawałki i wykładamy na przygotowaną wyłożoną papierem
formę, odstawiając odstępy na 3-4 cm.
Drożdżówki wyłożone na formie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą
silikonowego pędzla. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki ok. 20 minut do otrzymania złotego koloru.
Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Wyśmienite połączenie maku i wiśni. I ten słodki lukier na wierzchu.. poezja :)
Komentarze