Niekwestionowaną skarbnicą wiedzy na temat słodkości, ich wyrobu oraz niesłychanych smaków jest p. Dorota z Moich Wypieków. To od niej czerpiemy część naszych inspiracji i w większości stają się one hitem na naszych stołach. Przepis na poniższe ciasteczka wypróbowałyśmy już nie raz i teraz podzielimy się nim z Wami.
Składniki:
10 dg masła
14 dkg masła orzechowego
16 dkg jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
19 dkg mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki dżemu malinowego
10 dg masła
14 dkg masła orzechowego
16 dkg jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
19 dkg mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki dżemu malinowego
Masło, masło
orzechowe i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej, puszystej masy maślanej.
Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii po czym ucieramy do połączenia. Dodajemy
przesiane suche składniki i wszystko razem chwilkę miksujemy. Powstałe ciasto należy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie
odrywamy nieduże kawałki, formujemy w małe kulki i układamy na blaszce
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kciukiem w każdej kulce
wykonujemy wgłębienie, które wypełniamy dżemem malinowym.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 -
10 minut. Studzimy na kartce. Smacznego!
Komentarze