Czy u Was w domach Napoleonka też ma miano ciasta kultowego? U mnie przewijało się co najmniej kilka jej wersji, ta która dzisiaj przedstawiam dzięki dodatkowi kwaskowatego dżemu porzeczkowego jest mało słodka i delikatna. Znikła szybciej niż bym się tego spodziewała. A ja, tak czy siak pozostanę wierną fanką wersji z ciastem francuskim...
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1/2 szklanki gęstej śmietany
Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 duże jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 duże jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto posiekać,
zagnieść i schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce. Podzielić na 3 części-upiec placki na złoty
kolor w temperaturze 180 st.C. Najmniej wyrośnięty placek pokruszymy na wierzch napoleonki.
Aby przygotować masę budyniową należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz
ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka,
energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń.
Jedno ciasto smarujemy delikatnie dżemem porzeczkowym oraz połową kremu budyniowego. Na niego wykładamy kolejny placek oraz resztę masy. Na sam wierzch ostatni, pokruszony placek i delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze