To nasz pierwszy w tym sezonie deser z wykorzystaniem rabarbaru, wprost idealny dla zapracowanych, nie mających czasu na domowe wypieki. Ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego jest wilgotne w swojej strukturze i delikatne w smaku. Aby przełamać kwaskowatość samego rabarbaru połączyłam go z malinami, ale znakomicie sprawdzały by się również truskawki bądź jabłka. Wypróbujcie koniecznie póki sezon rabarbarowy w pełni.
Składniki:
3-4 łodygi rabarbaru
10 dkg malin
18 dkg miękkiego masła
18 dkg cukru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
27 dk0g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu greckiego
cukier puder do posypania
Umyty rabarbar kroimy na małe 1 cm kawałeczki. Miękkie
masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie
dodajemy po kolei jajka, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. Ciasto wykładamy do wysmarowanej
tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o średnicy 26 cm. Na wierzch
wykładamy owoce wciskając je w ciasto. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika
(180 stopni) i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze