Kawy nie pijam zupełnie, ale słodkości z jej dodatkiem należą do moich ulubionych. Sam zapach bardzo mi odpowiada i czasami się zastanawiam jakby się tu przemóc i potowarzyszyć MDF w jej codziennym rytuale.
I chyba wiem jak to zrobię... ona kawka a ja ciasto kawowe :) Co Ty na to MDF?
Składniki:
1/4 szklanki mleka
12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mąki
1 szczypta soli
120 g bardzo miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mleka
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175oC. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Miksujemy ok dwóch minut aby wszystkie składniki stworzyły gładką i puszystą masę. Ciasto
przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
keksówki o długości ok. 25 cm i pieczemy ok 35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy
ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy aby wystygło.
Przestudzone
ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy
lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie
dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy gęsty lukier.
Komentarze