Mała modyfikacja ciasta Gagarin, który pojawił się już u nas na blogu i jest niezastąpionym ciastem świątecznym. A ponieważ ostatnio mam fazę na desery z dodatkiem kawy to oto powstał kawowy miodownik. I jak Ci się taki eksperyment podoba MDF?
Składniki na miodowe blaty:
50 dkg mąki tortowej
25 dkg margaryny
2 duże łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na 2 blaszki, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa kawowa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 szklanki mleka zagotować z
masłem, cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać
intensywnie, do zagotowania. Cały czas mieszając pogotować jeszcze około minutę a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Masło zmiksować na puszystą masę, potem dodawać stopniowo cukier, a następnie łyżka po łyżce budyń i kawę.
Masa orzechowa:
1/2 kostki masła
20 dkg rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
Masło, cukier, miód roztopić i dodać orzechy. Wymieszać.
Na
jedno upieczone ciasto miodowe wykładamy masę kawową, przykrywamy
drugim ciastem miodowym i wylewamy na wierzch masę karmelowo-orzechową.
Zostawiamy do zastygnięcia karmelu.
Takie eksperymenty uwielbiam i chociaż gagarin to jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, w tym roku na święta Bożego Narodzenia zaserwuję go z masą kawową! Tak postanowiłam!
Komentarze