Przejdź do głównej zawartości

Kawa z miodem





Mała modyfikacja ciasta Gagarin, który pojawił się już u nas na blogu i jest niezastąpionym ciastem świątecznym. A ponieważ ostatnio mam fazę na desery z dodatkiem kawy to oto powstał kawowy miodownik. I jak Ci się taki eksperyment podoba MDF? 






Składniki na miodowe blaty:
50 dkg mąki tortowej
 25 dkg margaryny
2 duże łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
3/4 szklanki cukru 

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na 2 blaszki, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masa kawowa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Cały czas mieszając pogotować jeszcze około minutę a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Masło  zmiksować  na puszystą masę,  potem dodawać stopniowo cukier, a  następnie łyżka po łyżce budyń i kawę.

Masa orzechowa:
1/2 kostki masła
20 dkg rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
Masło, cukier, miód roztopić i dodać orzechy. Wymieszać. 

Na jedno upieczone ciasto miodowe wykładamy masę kawową, przykrywamy drugim ciastem miodowym i wylewamy na wierzch masę karmelowo-orzechową. Zostawiamy do zastygnięcia karmelu.









Takie eksperymenty uwielbiam i chociaż  gagarin to jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, w tym roku na święta  Bożego Narodzenia zaserwuję go z masą kawową! Tak postanowiłam!

Komentarze