![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Składniki dla 3-4 osób
Składniki:
25 dkg makaronu
25 dkg filetu z łososia
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina
1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1/3 szkl śmietanki 30%
mąka do oprószenia
sól, pieprz
Łososia umyć, osuszyć, odciąć skórę, pozbawić ewentualnych ości i pokroić w drobną kostkę (1x1cm). Oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać łyżkę masła, wlać wino i zagotować. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać śmietanką i gotować aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Odcedzić.
Składniki na sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1/2 szkl passaty pomidorowej / przecieru
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
ocet balsamiczny
kilka listków bazylii
ok. 5 dkg parmezanu tartego
sól, pieprz, cukier
Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidory i passatę, zagotować, doprawić octem balsamicznym, bazylią, solą, pieprzem i cukrem.
Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, muszle nadziać łososiem, ułożyć ciasno, posypać startym parmezanem, przykryć folią aluminiową i zapiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 215 stopni.
Podawać z roszponką i pomidorkami koktajlowymi, skropionymi oliwą z oliwek. Smacznego!
Co za piękne, wiosenne kolory i smaki ! Uwielbiam takie połączenie i nawet moje dzieci z przyjemnością pochłoną rybę w tej postaci:)
Komentarze