![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgagmTeJanCrk9pFa6zHZR6otIp6Uj-IFr1QpdpOElZw57iqiZfOuwvZVdp0GLlWZE7mtnS0-kdwol56ByEwHIBq2tFKOpRwG2ak3lqpeRjX3PM7zqezrAGRRIXsXupHeqVKUMKpEunPDA/s1600/Agatka2.jpg)
Składniki:
1 kostka (250g) margaryny
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do przygotowania formy
1 łyżka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Margarynę,
cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka i mieszając
podgrzewać aby cukier i tłuszcz się rozpuścił, a składniki dobrze się
połączyły. Doprowadzić do wrzenia. Odlać pół szklanki płynu i odstawić
(po upieczeniu ciasta wykorzystamy go jako polewę).
Resztę
płynu ostudzić i zmiksować z mąką (dodajemy
porcjami), proszkiem do pieczenia a na końcu z dodawanym po jednym jajku. Całość łączymy z powidłami śliwkowymi.
Ciasto
wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (forma keksowa
długości minimum 30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160
stopni. Piec ok. 50 minut.
Ciepłe
ciasto polać odstawioną polewą. Polewa jest dość płynna, więc wylewam ją
na ciasto kiedy jest ono jeszcze w foremce. Wtedy to co spłynie z
ciasta na dno foremki wsiąka w nie od spodu.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Komentarze