![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo15tj-qlWHO8JybacYJcwjcoq-0UTKR05tipMXpSU3ivm212knSLr8YwwphkIg8PY7Ep9iiqiMDB-yPOnwcsFVLWu2UuEbXKJf8opA49O-ZP1l7f6EaDuY4a0-jnroHoDVRqq9GCrpeA/s1600/Beatka2.jpg)
Składniki:
25 dkg białego sera
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1,5 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
skórka otarta z małej cytryny
szczypta soli
1l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski przecisnąć ser biały (przez praskę do ziemniaków lub zetrzeć na tarce) wymieszać z mąką, cukrami, solą i sodą. Wbić jaja, śmietanę i spirytus. Wymieszać. Powstanie dosyć gęste ale lepkie ciasto. W szerokim rondlu podgrzać olej (tak jak do oponek lub pączków powinien mieć temperaturę około 180 stopni C). Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, formujemy kulki i smażymy je około 4 minut, obracając w trakcie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_-AxQLQVh9XVS0XHTTbQrq_THjoBhZxjbVeU-3XwFytVs4tgyNEO6m8seR633kRk6w8V5DfraQamKyc8ynuoV7KEYStCsBtlnqbaSkvcnmQoJdP4DIU9sCnOBvrC_GPQBNr-Sql0PdNs/s1600/Agatka2.jpg)
Znakomita alternatywa dla naszych oponek serowych, w sam raz na jeden kęs. Koniecznie muszą się znaleźć na karnawałowym stole. Długo tam nie poleżą, bo znam takich, którzy przejdą obok nich obojętnie :)
Komentarze