Przejdź do głównej zawartości

Torcik kawowy z kajmakiem




Ten pyszny torcik powstał ostatnio zupełnie nie planowany. Miało być po prostu kawowe ciacho z pianką :) a wyszedł idealny, niesłodki biszkopt, słodka masa kajmakowa no i ta niebiańska pianka o smaku kawy. Rewelacja. Zniknął szybciej niż powstał a naprawdę nie jest pracochłonny ani trudny do zrobienia, tym bardziej polecam go zapracowanym gospodyniom na święta. Rozpływa się w ustach... 





Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/3 szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao


Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, wymieszać na niskich obrotach miksera, na koniec przesiać mąkę i kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) około 20 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do ciepłego piekarnika do czasu wystygnięcia. Dzięki temu prostemu zabiegowi biszkopt nie opadnie, nie potrzebuje tez dodawania do ciasta proszku do pieczenia.




Masa kajmakowa
25 dkl serka mascarpone
3 łyżki gotowej masy krówkowej



Serek przekładamy do misy miksera, ucieramy lekko a następnie dokładamy kajmak. Rozcieramy delikatnie do połączenia składników.




Pianka kawowa
1 łyżka żelatyny
190 ml mocnej kawy
2 łyżki cukru
250 ml śmietanki 30%
25 dkg serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody, zostawić do napęcznienia. Zaparzyć kawę, posłodzić 2 łyżkami cukru i do gorącej - dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mascarpone wymieszać mikserem z 2 łyżkami cukru pudru. Do osobnej miski przelać wystudzoną kawę i dodawać po 1 łyżce serek, dokładnie mieszając. W kolejnej misie ubić śmietankę kremówkę na małych obrotach miksera, następnie dodać ją do mascarpone i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na minimum godzinę.





Polewa
3 łyżki masy krówkowej
3 łyżeczki śmietany kremówki
garść prażonych płatków migdałowych

Śmietankę i kajmak przełożyć do rondelka, podgrzewać i mieszać do połączenia składników. Wystudzić. Polać ciasto.
Migdały podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Posypać po wierzchu. Smacznego!!!


















Dawno nie jadłam tak lekkiego tortu. I ta kawowa pianka! Pycha MDF!  Polecam gorąco...













Komentarze