Daję słowo, że tak kruchych babeczek jeszcze nie jedliście! Są malutkie, w sam raz na jeden kęs, ale gwarantuję, że na jednym się nie skończy. Wypełnienie według upodobań, ja zaproponowałam kokosowy karmel, który okazał się strzałem w dziesiątkę.
Składniki na ciasto:
12 dkg mąki
2 dkg cukru pudru
8 dag masła
1 dkg drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 dkg cukru pudru
8 dag masła
1 dkg drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
1/4 łyżeczki cukru kryształu
1 żółtko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 żółtko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pozostałe składniki:
kilka orzechów włoskich
3 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
3 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
2 łyżki śmietany kremówki
Z
mleka drożdży i cukru kryształu zrobić zaczyn, pozostałe składniki
(mąkę, masło, cukier puder, żółtko i soda) umieścić w misie miksera lub
na stolnicy i dodając rozczyn zagnieść ciasto. Wyklejać malutkie foremki na babeczki i piec ok. 5 minut do zrumienienia. Na mała patelnię wykładamy masę krówkową oraz dolewamy śmietankę i podgrzewamy do połączenia. Do upieczonych babeczek
wkładamy po kawałku orzecha włoskiego i nakładamy ciepłą masę.
Nie wierzyłam, że je zrobisz MDF! Te foremki wyglądały tak minaturowo jak je kupiłaś... No ale zwracam honor, bo babeczki wyśmienite, pyszne i akuratne :) Polecam wszystkim, którzy lubią ręczne robótki chociaż MDF twierdzi, że nie wcale nie napracowała przy nich :)
Komentarze