Jedni lubią serniki inni biszkopty a u nas kilka razy do roku na stole pojawia się to proste ciasto z jabłkami. Jest miłą odmianą szarlotki choć także z nutą cynamonu. I tylko nasze pyszne polskie orzechy włoskie dodają mu nieco wykwintności, inaczej byłoby zupełnie proste. Przepis na to ciacho dostałam wiele lat temu od koleżanki Justyny, którą serdecznie pozdrawiam jeżeli nadal tu zagląda :) Dziękuję kochana, to ciasto ma naprawdę wielu wielbicieli w mojej rodzinie i zawsze wychodzi!
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 szkl oleju
2 szkl mąki
1 -2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
4 jabłka
garść orzechów
Jajka ubić mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dolewać powolutku olej, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z sodą i kakao. Wymieszać delikatnie mikserem. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, orzechy posiekać. Wsypać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć je do dużej blaszki (u mnie o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, można posypać dodatkowo siekanymi orzechami. Smacznego!
Komentarze