Kolejny pyszny sernik.. dla miłośników chałwy. W mojej rodzinie na szczęście takich nie brakuje, w związku z czym mam już zamówienie na taki na najbliższe święta. I to mi się podoba! Cieszę się, że moja rodzina jest tak otwarta na nowe smaki i lubią testować moje wypieki. To taka radość jak im smakuje.. Wracając do sernika - no cóż niskokaloryczny to on niestety nie jest. Ale jeden czy dwa kawałki przecież nikomu jeszcze nie zaszkodziły. A orzechowy spód sprawdził się tu wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na spód:
10 dkg zmielonych / pokruszonych herbatników
6 dkg zmielonych orzechów włoskich
6 dkg rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki połączyć w misce i wyłożyć nimi dno i boki tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania sera.
Składniki na masę serową:
40 dkg sera białego (3 x przemielony)
25 dkg mascarpone
19,5 dkg (3 batony) chałwy waniliowej
1/2 szkl śmietany 30%
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do misy miksera wkładamy oba rodzaje sera, pokruszoną chałwę oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników. W zależności od upodobań można chałwę rozetrzeć lub pozostawić w większych kawałkach. Następnie wbijamy jajka, wlewamy śmietankę - mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na ciasteczkowo - orzechowy spód.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez godzinę. Na dno piekarnika wkładamy miskę z wrzątkiem na czas pieczenia. Po upieczeniu chłodzimy w piekarniku a następnie wkładamy do lodówki aby stężał.
Składniki na polewę:
1 baton chałwy waniliowej (65g)
1/3 szkl śmietanki 30%
Pokruszoną chałwę wkładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy mieszając do połączenia składników. Polewamy wystudzony sernik. Smacznego!
Wcale nie trzeba być miłośnikiem serników, aby Twoje wprost pokochać! Podziwiam Cię, że nie brakuje Ci odwagi i pomysłów w różnych wydaniach i brakuje mi słów zachwytu bo taki był rewelacyjny.
Komentarze