To już drugi krem ziemniaczany jaki zamieszczamy na naszym blogu, tym razem w duecie z pietruszkowym pesto i dodatkiem pikantnego chorizo. Ta kompozycja bardzo nas zauroczyła i sprawiła, że zwykła kartoflanka nabrała zupełnie nowego wyrazu i stała się wyjątkowa.
Składniki:
50 dkg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 l bulionu
2 łyżki oliwy
15 dkg chorizo
15 dkg chorizo
3 łyżki słodkiej śmietany
sól,pieprz,tymianek
sól,pieprz,tymianek
Składniki na pesto:
pęczek natki pietruszki
5 łyżek startego parmezanu
2 ząbki czosnku
2 dkg orzeszków piniowych
szczypta soli i pieprzu
75 ml oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
75 ml oliwy z oliwek
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i lekko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok.20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec dodajemy tymianek i słodką śmietankę. Tak powstałą zupę miksujemy na gęsty krem.
Wszystkie składniki na pesto miksujemy na jednorodna masę a chorizo podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Każdą porcję zupy dekorujemy plasterkami chorizo i łyżeczką pesto.
No i o to właśnie chodzi w gotowaniu, żeby zwykłe potrawy odmienić od czasu do czasu.. No i wreszcie nasze polskie pesto z pietruszki znalazło właściwe zastosowanie :)
Komentarze