Przejdź do głównej zawartości

Foccacia






Foccacia z pomidorkami  miała być dodatkiem do włoskiej kolacji jaką zaplanowaliśmy sobie na niedzielny wieczór. Miała, bo nic z niej nie zostało po tym, jak moja rodzinka chętnie częstowała się nią do grilla. I od tej pory tradycją będzie już stałą, bo kolejny grill bez jej dodatku nie byłby już tak smaczny. A że przepis jest banalny i ekspresowy tym bardziej zachęcam do wypróbowania!



Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy 
+
pomidorki koktajlowe
 2 ząbki czosnku
oliwa do polania 
sól morska do posypania

W misce mieszamy mąkę i sól. Do drugiej małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę do podrośnięcia - przykryte ściereczką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  przekładamy wyrośnięte ciasto  i delikatnie rozciągamy palcami. Wciskamy w nie połówki pomidorków, pokrojony na plasterki czosnek i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do ponownego podrośnięcia.  W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.  Wierzch polewamy oliwą i posypujemy sola morską. Pieczemy ok. 25-30 minut. Smacznego!













Że też wcześniej nie wpadłyśmy na grillowy miks kuchni polskiej i włoskiej. To musi smakować! 


Komentarze