Włoskie paluszki chlebowe z mocną nutą czosnku i oregano to zarówno znakomity dodatek do sałatek jak i wspaniała samodzielna przekąska. A ponieważ wszystko co włoskie smakuje nam bardzo to grissini nie mogło zabraknąć na naszym blogu.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz czosnek i oregano. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 12 minut.
A pamiętasz jak byłyśmy w Mediolanie i w jednej z włoskich restauracyjek przegryzałyśmy na przekąskę grissini? Smakowało równie pysznie MDF!
Składniki:
35 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
50 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki soli
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz czosnek i oregano. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 12 minut.
Komentarze