Przejdź do głównej zawartości

Tort brownie z truskawkami


Połączenie życzeń wszystkich moich domowników zaowocowało powstaniem torcika brownie z truskawkami i masą na bazie serka mascarpone. I choć nie wszyscy zasmakowali w całości to każdy znalazł w nim  coś dla siebie. Natomiast MDF z rozkoszą wpałaszowała kawałek, choć do wielkich entuzjastów czekolady nie należy :)




Składniki:
na brownie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
20 dkg masła
 6 jaj 
30 dkg cukru 
10 dkg mąki

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w miseczce nad garnkiem z  gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Jajka miksujemy z z cukrem na pulchną masę , pod koniec dodając mąkę. na końcu łączymy z  przestudzoną masą czekoladową. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180°C.

na masę: 
2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
45 dkg serka mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru


dodatkowo :
50 dkg truskawek
1 płaska łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i ubić na gęsty krem.
Ok. 30 dkg truskawek oraz cukier puder zblendować mikserem na jednorodny mus. Pozostałe truskawki kroimy w plasterki. Gotowe ciasto po wystudzeniu kroimy na 2 części. Na pierwsze z nich układamy pokrojone w plasterki truskawki a na nie masę i kolejne ciasto. Całość delikatnie skrapiamy musem truskawkowym.








Jak zwykle pysznie to wymyśliłaś MDF!  Zdecydowanie najlepsze na świeżo polane musem malinowym.  Dla mnie idealne :)


Komentarze