Dziś kolejny mazurek do naszej kolekcji. Tu śmiało mogę napisać, że to jeden z najlepszych mazurków jaki do tej pory jadłam. Przepyszne chałwowo-orzechowe nadzienie, a pod nim delikatna różana nuta. A wszystko na najlepszym kruchym spodzie. I choć może moja dekoracja pozostawia wiele do życzenia.. to smak rekompensuje ją w zupełności ;) dodam tylko, że z podanych ilości składników upiekłam dwa mazurki. Jeden jak to mówią "pękł" od ręki a drugi sprezentowałam rodzicom..
Składniki na kruche ciasto:
16 dkg mąki
5 dkg cukru
9 dkg masła
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki śmietany 18%
szczypta soli
ok. 5 dkg konfitury z płatków róży
ok. 5 dkg konfitury z płatków róży
Przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, masło pokroić w kostkę, posiekać nożem, a następnie dodać żółtko i śmietanę i rękoma zagnieść szybko gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na ok. 45 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy tortownicy o średnicy 18 cm, dognieść palcami i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Po przestudzeniu ciasta posmarować je cienko różaną konfiturą.
Orzechy zmielić w malakserze, dodać pokruszoną chałwę i ponownie zmiksować. Przełożyć do rondelka, dosłodzić cukrem, zalać śmietanką i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu aby uniknąć przypalenia. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
20 dkg chałwy waniliowej
1/2 szkl śmietany 30%
10 dkg orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Orzechy zmielić w malakserze, dodać pokruszoną chałwę i ponownie zmiksować. Przełożyć do rondelka, dosłodzić cukrem, zalać śmietanką i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu aby uniknąć przypalenia. Pozostawić do wystygnięcia.
Migdałowe ciasto do dekoracji:
8 dkg masła
5 dkg cukru pudru
12 dkg mąki
5 dkg migdałów (zmielonych)
jajko
jajko
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, mąkę i zmielone migdały. Ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć okręg o średnicy 18cm używając tej samej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Łatwiej prawdopodobnie byłoby najpierw podpiec lekko kruche ciasto, na to szprycą wycisnąć dekoracyjny rant i dopiec całość kolejne 15 minut. Ja się trochę w tym względzie zgapiłam i tylko dlatego zrobiłam po swojemu..
Cudny i bardzo, bardzo smaczny. Znakomicie skomponowałaś masę chałwową z konfiturą różaną, dzięki czemu smak jest wyjątkowo bogaty. Czy jak ładnie poproszę, to na wymianę dostanę takiego mazurka na tegoroczne Święta?
Komentarze