Przejdź do głównej zawartości

Mazurkowa gwiazdka z żurawiną







Mazurki z owocami suszonymi to tradycja na polskich świątecznych stołach. Podążając zatem jej śladem wyczarowałam gwieździsty mazurek z żurawiną. Przyznam, że poszperałam tu i tam szukając mazurkowych inspiracji i to właśnie kształt i minimalistyczne przyozdobienie zachęciły mnie do wypróbowania właśnie jej :) Z podanego poniżej przepisu wychodzą aż 3 mazurkowe gwiazdki!




Składniki na kruchy spód:
25 dkg mąki 
1/2 łyżeczki soli
11 dkg cukru
15 dkg masła
3 roztrzepane żółtka


Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Wcieramy masło mocno napowietrzając mąkę tak aby powstała prawie bułka tarta. Do tego dodajemy żółtka tworząc jednolite ciasto. Kształtujemy placek i zawijamy w folię. Wkładamy na co najmniej 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wycinamy z ciasta szablon gwiazdki i podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Masa: 
30 dag suszonej żurawiny 
3 żółtka
10 dkg cukru
 6 dkg mąki 
3 białka
 
Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę. Wmieszać w nią dodawane na przemian żółtka ubite z cukrem i mąkę. Na końcu wymieszać masę z żurawiną i przełożyć na upieczony kruchy blat. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 40 min. Upieczony mazurek udekorować.












No i zaczęło się mazurkowe szaleństwo...i my też się w tym roku do niego przyłączamy. Ta gwiazdeczka którą tu MDF przygotowała jest typowym mazurkiem, czyli dosyć twardym i słodkim ciastem, z dużą ilością bakalii. Kwaskowata żurawina to jest jego niewątpliwa zaleta :) Fanom mazurkowych słodkości polecam na świąteczny stół.




Komentarze

gin pisze…
Ślicznie wygląda ta mazurkowa gwiazda :)