Mazurkowego szaleństwa ciąg dalszy.. tym razem pomarańczowego! Na pysznym sprawdzonym przez nas wielokrotnie kruchym cieście z wyczuwalną nutką pomarańczowej goryczki w żelowym nadzieniu. Musicie koniecznie wypróbować! Z podanego przepisu zrobicie dwa mazurki.
Składniki na kruche ciasto:
16 dkg mąki
5 dkg cukru
9 dkg masła
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki śmietany 18%
szczypta soli
Przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, masło pokroić w kostkę, posiekać nożem a następnie dodać żółtko i śmietanę i rękoma zagnieść szybko gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na ok. 45 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy na tartę o średnicy około 18 cm, dognieść palcami i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na żelową konfiturę pomarańczową:
4 pomarańcze
1 cytryna
25 dkg cukru
Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, po czym otrzeć z nich skórkę. Następnie dokładnie obrać białą część, a resztę pokroić na kawałki i zblendować. Przełożyć wszystko do garnka, zasypać cukrem i gotować do zgęstnienia. Proces trwa dosyć długo (około 1,5 godziny) bo większość soku musi odparować, dlatego sugeruję przygotować konfiturę nawet dzień wcześniej.
Kandyzowane pomarańcze:
pomarańcza
1 szkl wody
3/4 szkl cukru
Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. pokroić na plastry o grubości około 1/2cm i przełożyć do szerokiego rondla lub patelni i zalać wodą wymieszaną wcześniej z cukrem. Gotować do odparowania płynu, kilkukrotnie obracając plastry - używając łopatki. Jeszcze ciepłe układać na cieście.
No to zabiłaś mi ćwieka tym przepisem, bo do moich świątecznych planów dołączyć musi jeszcze jeden mazurek. Bałam się jedynie jak się sprawdzi delikatna pomarańczowa goryczka, ale jak się okazuje to ona nadaje całemu wypiekowi wyjątkowości i oryginalności.
Komentarze