Kolejny bardzo prosty, smaczny a przy okazji sycący chlebek. Urzekł mnie swoją chrupiąca skórką i nieregularnym kształtem, w sam raz do rwania kawałeczków i smakowania z oliwą z oliwek, octem balsamico i suszonymi pomidorkami.
Składniki na
zaczyn (poolish):
45,5 dkg mąki żytniej chlebowej
45,5 dkg wody (455 ml)
1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
45,5 dkg wody (455 ml)
1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
Składniki
zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na
12 - 16 godzin.
Składniki na
ciasto właściwe:
Cały zaczyn
45,5 dkg mąki żytniej chlebowej
173 ml wody
18 g soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g)
45,5 dkg mąki żytniej chlebowej
173 ml wody
18 g soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g)
Wymieszać
zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykryć
szczelnie, odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym
czasie do ciasta dodać sól i drożdże, zmiksować. Znowu przykryć
szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 70 minut. Wyrośnięte
ciasto podzielić na 2 części. Im bardziej
nieregularne, tym chlebki lepiej wyglądają. Odstawić na 20 - 25 minut do
napuszenia.
Piec
w temperaturze 240 stopni C przez 35 minut.
Komentarze