Przejdź do głównej zawartości

Maślane rogaliki



Po upieczeniu tych rogalików niedzielne śniadania już nigdy nie będą takie same :) Zupełnie nie wiem dlaczego dopiero teraz się na nie zdecydowałam, bo wyszły idealne- puszyste i mięciutkie a z masłem i konfiturą malinową nie mają sobie równych. Z ciastem pracuje się znakomicie, dlatego polecam wszystkim, dla których ciasto drożdżowe było do tej pory  zbyt trudne ;)


Składniki:
18 g świeżych drożdży
5 dkg cukru
49 dkg mąki pszennej typ 650
1 dkg mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
3 dkg roztopionego masła
100 ml letniego mleka
180 ml letniej wody
1 jajko do posmarowania rogali

Drożdże rozpuścić w miseczce z odrobiną cukru. Resztę cukru połączyć z oboma rodzajami mąki, solą, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej części rozwałkować owalny placek o długości mniej więcej 20-25 cm, i zwinąć go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala.
Uformowane rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną. Gotowe rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i wyrośnięte rogale piec ok. 25-30 minut.












MDF, myślę że nasi czytelnicy wiedzą  już, że obie uwielbiamy ciasta drożdżowe, może nawet dzięki nam niektórzy się do niego przekonają i sprawdzą, że nie taki diabeł straszny.. życzę nam tego  :D 












Komentarze