Przejdź do głównej zawartości

Tarta mleczna z malinami

Tak prostego ciasta na naszym blogu jeszcze nie było :) Wystarczy kilka składników, aby powstała niebanalna tarta o smaku, który zachwyca. Ważne jest, aby składniki na krem były mocno schłodzone a efekt murowany. Bardzo wam polecam jeszcze tego lata :)


Składniki na spód:
15 dkg ciastek  Oreo
15 dkg ciastek owsianych lub herbatników
5 dkg gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
5 dkg masła

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać i schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.



Krem śmietankowy :
25 dkg serka mascarpone
20 dkg mleka słodzonego skondensowanego

Dodatkowo:
maliny do przybrania



Serek mascarpone i mleko skondensowane  powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).

Oba składniki umieścić w misie miksera  i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek). W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Na wierzch  poukładać maliny. Ozdobić listkami mięty.












MDF takie ciacha to ja lubię :) Szast prast i gotowe! A jakie przy tym pyszne.. 

Komentarze